نقش زن درفرهنگ سازی حادثه عاشورا
نقش زنان به شدت در انتقال سینه به سینه فرهنگ ناب عاشورایی برجسته است
امین مجد با بیان اینکه مهمترین نقش زنان پس از حماسه عاشورا است، تصریح کرد: خطبهها و سخنرانیهای بانوان هاشمی پس از عاشورا به شدت حائز اهمیت است و رباب نیز با عزاداری و مرثیهسرایی در این زمینه نقش داشت. اشعاری که زنان میخواندند، فرهنگ عاشورا را به شکل ادبیات شفاهی به نسلهای بعد منتقل میکرد، بنابراین نقش زنان به شدت در انتقال سینه به سینه فرهنگ ناب عاشورایی برجسته است.
وی افزود: سخنرانیهای اصلی در این زمینه از سوی حضرت زینب (س) انجام میشد که حاوی نکات بسیار پراهمیتی است. ایشان به عنوان یک بانوی فرهیخته و انسان کامل با همه مصایب به وجود آمده، صحبت خود را با حمد و ثنای الهی شروع میکردند. در خطبههای کوفه و شام نیز حضرت زینب (س)مطالب عمیق و مهمی را بیان کردند.
این عضو هیات علمی مرکز تحقیقات زن و خانواده در ادامه گفت: پس از آنکه فرهنگ عاشورایی تولید شد، از سوی زنان تثبیت ودر طول تاریخ ادامه پیدا کرد و زنان امروزی از این میراث مهم میتوانند بهرههای زیادی ببرند.
امین مجد تاکید کرد: یک زن پیش از آنکه یک زن باشد، یک انسان است و ابعاد انسانی بسیار مهم است و باید تقویت شود. البته این دیدگاه به معنای انکار ویژگیهای جنسیتی نیست. زن در وهله اول انسانی مختار و مکلف است و تکالیف جنسیتی آن هم جدیتر و مهمتر است. دفاع از ولایت، زن و مرد ندارد و تبعیت کامل از امام موجب انتخاب صحیح در لحظههای حساس میشود.
به گفته این عضو هیات علمی مرکز تحقیقات زن و خانواده اضافه کرد: تمهیدات و مقدمات رشد یافتگی فردی و اجتماعی در این جریان باز نمود دارد و باید باز تولید شود. یکی از ارکان توسعه، نیروی انسانی است. این نیرو اگر یکسری مهارتها را نداشته باشد، هیچ وقت نمیتواند باعث رشد یافتگی خود و جامعه شود که در صدر این مهارتها میتوان به صبر، افزایش مداوا و گذشت اشاره کرد. اگر این عناصر وجود نداشته باشد، هیچ جامعهای پیشرفت نمیکند. با نگاهی به حماسه عاشوراaa میبینیم که این اصول در این واقعه وجود داشت. اگر این اصول استخراج و استفاده نهادینه نشود نمیتوان انسان و جامعه رشد یافته داشت.
امین مجد در پایان اظهار کرد: اصول حاکم بر سبک زندگی اسلامی در حماسه عاشورا مشاهده میشود و می توان این نکات را استخراج کنیم و از ظرفیتهای زنانه در وضعیت مادری و همسری برای باز تولید این عناصر برای نسل آینده بهره ببریم تا نسلی قانع، صبور و متمرکز بر ارزشها و خداگرا تربیت شود. چنین نسلی با بهرهگیری از ویژگیهایی مانند ایثار و صبر هم باعث کمال شخصی و هم باعث کمال جامعه میشود